lauantai 13. joulukuuta 2014

Nuudeleita sopasta ja olutta Hanoista



Hanoi, Vietnam. Toipumista jetlaagista. Lämpötila 18 astetta. Lomafiilis 118%

Lauantaina heräilimme Hanoissa Eclipse Legend Hotellin mukavalta pediltä vasta joskus kellon käydessä kymmentä. Olimme jo edellisenä iltana päättäneet, että jätämme suosiolla aamiaisen väliin ja nukuskelemme univelkoja ja aikaeroväsymyksiä kunnolla pois. Edellisenä iltana Jaana oli nimittäin niin totaalisen väsynyt, ettei edes jaksanut lähteä ulos iltapalalle, vaan jäi suosiolla hotellihuoneeseen koisimaan sillä aikaa, kun kävin itsekseni aivan hotellin vieressä pienessä paikallisessa kadunvarsikuppilassa nauttimassa kipollisen naudanlihalla höystettyä nuudelikeittoa. Hyviä ovat nämä paikallisten eväät ja eivätkä todellakaan hinnankirossa. Iso pullo paikallista olutta nuudelinaudanlihasopan kera kustantaa noin puolitoista euroa, joten hyvän ruoan ja paremman mielen saa täällä hankittua todellakin huomattavasti kotimaata edullisemmin.

Aamupäivä kului muutenkin hotellilla pienten ongelmien ratkomisessa. Huomasin nimittäin nopeasti Hanoihin saavuttuamme, että jostakin kumman syystä en päässyt täällä ollenkaan Facebookin nettisivuille, vaikka useimmat muut sivustot tuntuivat toimivan ihan normaalisti ja vieläpä aivan kohtuullisella nopeudella. Aikani asiaa ihmeteltyäni googletin muuten hienosti toimivassa netissä hakusanoilla "Vietnam" ja "Facebook", jonka jälkeen ongelma ja sen syyt alkoivat kirkastumaan nopeasti.

Vietnamin sosialistisen tasavallan hallitus on nimittäin suuressa viisaudessaan päättänyt estää kansalaisiltaan pääsyn tietyille demokratiaa vaarantaville sivuille. Luonnollisesti Facebook on sellainen, koska siellähän voisi joku vaikka lausua tai kirjoittaa julki sellaisia ajatuksia, millä ei ole hallinnon virallista hyväksyntää.

Onneksi samainen netti tarjosi ongelmaan monenlaisia ratkaisuja, joten päätin kokeilla VPN-yhteyden luomista sopivalle maksulliselle anonyymipalvelimelle, minkä kautta voisin kiertää Vietnamin hallituksen asettamat estot. Pienen säätämisen jälkeen homma alkoikin toimia ja nyt kaikki nettisivut toimivat jälleen hienosti. Up yours, Vietnam!

Iltapäivällä kävimme kävelemässä pienen kävelylenkin aivan hotellin lähettyvillä sijaitsevissa Hanoin vanhoissa kortteleissa sekä läheisen Hoàn Kiếm -järven keskeltä löytyvällä saarella sijaitsevassa vanhassa temppelissä. Saarelle johtaa kaunis ja tunnettu puinen Punainen silta, mikä näytti houkuttelevan paikalle kovasti sekä paikallisia että turisteja. Ihastelimme hetken aikaa saarella temppelin hienoja patsaita ja kasvi-istutuksia ja Jaana poseerasi myös oheisen kuvan pakollisen turistiposeerauksen sillalla.

Reilun kolmen miljoonan asukkaan Hanoissa liikenne tuntuu olevan lähinnä kaoottista sekamelskaa, mutta jollain ihmeen kaupalla mekin sinne sekaan mahduttiin ja sieltä jopa hengissä selvittiin. Hieman toki meinasi hirvittää joka kerta, kun lähdimme ylittämään katua, missä vilistää satoja skoottereita ja autoja hurjaa vauhtia molempiin suuntiin, mutta pakko sinne sekaan oli vain mennä, jos meinasi kadun yli päästä. Täällä ei nimittäin ole minkäänlaisia liikennevaloja ja jos onkin jossain, niin eivät ne ainakaan toimi. Kadunylitys ei siis sovi kovin heikkohermoisille, mutta jotenkin mekin siitä siis vaan taas selvittiin.

Aikamme keskustan katuja talsittuamme palasimme hotellin lähelle syömään. Jaana otti vuorostaan nyt nuudelikeittoa ja itse kokeilin tällä kertaa paistettuja nuudeleita. Hyvää oli jälleen ja hinta taas kohdillaan, joten palasimme hyvillä mielin hotellille pakkailemaan kamoja sunnuntaina alkavaa Halong Bayn risteilyretkeä varten.

Eli huomenna on aamulla aikainen lähtö Tonkinin lahdelle Halong Baylle. Sunnuntain ja maanantain välinen yö nukutaankin laivassa, joten seuraava matkapäiväkirjan päivitys voi venähtää kenties jopa maanantai-illalle tai tiistaille riippuen siitä, milloin seuraavan kerran pääsemme toimivien nettiyhteyksien päähän.



Loma on nyt kuitenkin saatu mukavasti aluilleen ja fiilikset ovat kovassa nousussa. Veikkaisin, että huomenillalla saattaa olla jopa maisematkin kohdillaan. Tuskin ne ihan syyttä ovat Halong Baytä Unescon maailmanperintökohteeksi valinneet? ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti juttuja, kuvia tai muuta sisältöä. Kaikki palaute on tervetullutta!